een stilgeboren baby of miskraam en dan …?

Wat fijn dat je dit leest! Dat betekent namelijk dat je op mijn website bent, mijn verhaal iets in je raakt en je daar graag meer over wil weten. Misschien heb je zelf een stilgeboren kindje of een miskraam gehad, misschien ben je partner, familie, vriend(in) of buurman/vrouw en voel je je in die rol aangesproken. En laat dat nou precies mijn missie zijn: meer mensen bereiken om stilgeboorte, het krijgen van een miskraam en het zijn van een ouder zonder echt een kindje te kunnen knuffelen, uit de stilte te halen.

Ik ben – verdrietig genoeg – zelf ervaringsdeskundige. Ik verloor na een miskraam Tom en Tim, een jaar na elkaar, door stilgeboorte. Wat een verdriet. Toch gaat het nu weer goed met me. Mijn belangrijkste lessen uit die beginperiode heb ik samengevat in een gratis e-book. Dat kun je hier downloaden. Als je net een kindje hebt verloren geeft het echt houvast.

Mijn ervaringsdeskundigheid heb ik omgezet in nog meer acties: ik coach, begeleid en schrijf veel over dit onderwerp. Voor ouders, familie, vrienden en buren. Want er bestaan helaas nog steeds veel misverstanden over stilgeboorte. En miskenningen. Vroeger werd zo’n vaak zeer gewenst kindje niet erkend. Gelukkig is dat nu wel anders.

Deze droevige gebeurtenis is vaak zo intens en heftig dat ouders niet weten hoe ze de draad van hun leven weer op kunnen pakken. Het leven voelt vaak zo doelloos en dan heb je ook nog te maken met het verdriet, gemis en pijn om wat je overkomen is.

In 8 – 10 weken van lamgeslagen, intens verdrietig, doelloos op de bank zitten naar een leven waar het verdriet er is, maar waar je weer zin in je leven krijgt en de levenskracht voelt. . Lijkt dat onwerkelijk voor jou? Het is echt bereikbaar. Ik help je daarbij: je hoeft het niet alleen te doen. De gesprekken tussen jou en mij (als ervaringsdesundige) geven jou erkenning en herkenning. En helpen jou – moeder of vader – vooruit om het leven weer te omarmen.

Deze droevige gebeurtenis is vaak zo intens en heftig dat ouders niet weten hoe ze de draad van hun leven weer op kunnen pakken. Het leven voelt vaak zo doelloos en dan heb je ook nog te maken met het verdriet, gemis en pijn om wat je overkomen is.

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken richt ik mij dus op drie groepen:

De ouders:
  • individueel: man/vrouw
  • samen
De familie:

ouders,

broers/zussen,

etc.;

De omgeving:

– vrienden,

– buren

en andere betrokkenen.

Bekend van

Om mijn missie te bereiken sta ik regelmatig in de media. Ik gun elke ouder dat zij zich gehoord en gezien voelen.

Elke ouder verdient de erkenning te krijgen, zeker bij een stilgeboorte of miskraam.

OOGtv-ik-wil-stilgeboorte-besprekbaar-maken
de-telegraaf-vrouw-een-oorverdovende-stilte
VillaVdB-het-taboe-rondom-stilgeboorte-bespreken
De-Stentor-Het-verdriet-achter-reclames-voor-Moederdag-13-mei-2023

Na het verlies van je zwangerschap, door een miskraam – ook dit komt helaas nog heel vaak voor – of een stilgeboren baby voel je je intens verdrietig, alsof er een stukje van jezelf weg is. Je voelt je somber, depressief en ziet elke dag als een berg op tegen weer een nieuwe dag. Je omgeving was er de eerste weken voor jou. Ze luisterden, maar zeiden ook dingen die pijn deden. Goed bedoelde opmerkingen waar je eigenlijk niet mee vooruit kunt.

De afgelopen jaren heb ik dit zelf allemaal ondervonden en heb ik besloten dat dit niet langer zo kan. Want hoe kan het dat er nog altijd zoveel mensen rondlopen die het verlies en verdriet van hun kindje niet met hun omgeving kunnen bespreken? Dat kan echt niet de bedoeling zijn van het leven.

Ik dacht laat ik daar iets aan gaan doen. Ik vroeg mezelf af: “Wat kan ik doen om er voor al die ouders te zijn die nog altijd niet de erkenning en herkenning voelen die zij verdienen?” Hen de erkenning en herkenning geven dat ze ouders zijn geworden. Want ook bij een stilgeboren kindje word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

Daarom heb ik na mijn e-book ook een boek geschreven. Het boek: Stilgeboren. Daarin staan mijn eigen ervaringen op liefdevolle manier geschreven toen ik een miskraam kreeg en vervolgens nogmaals moeder werd van de stilgeboren Tom (2006) en een jaar later van Tim (2007). 

Je kunt pas echt weer van het leven gaan genieten als je de erkenning en herkenning voelt vanuit je omgeving. Je wilt je gewoon moeder of vader voelen. Want dat ben je namelijk, ook als je te maken hebt met een miskraam of stilgeboorte. Je bent echt vader of moeder geworden. En daarom ben ik nadat ik mijn boek heb uitgegeven begonnen met het ondersteunen van moeders en vaders met hun verdriet. Waardoor zij het verdriet en verlies kunnen integreren in hun leven en weer verder kunnen. Het kan gwoon niet de bedoeling zijn dat je het verliezen van je kindje dag in dag uit je leven beheerst waardoor je niet meer leeft, maar aan het overleven bent.

Ik doe dit door 1:1 gesprekken met moeders én ook vaders. Want ook vaders hebben verdriet, zij worden vaak ‘vergeten’ omdat de aandacht naar de moeder utigaat. Ik help jou niet als thearpeut of coach, maar als ervaringsdeskundige die weet waar ze het over heeft. Voordat je zwanger werd was je 99% van de tijd toch gewoon gelukkig?

Ontdek hoe ik jou je levenskracht weer laat voelen. Ervaar en leer hoe je voor jezelf kunt gaan staan en op een prettige sympathieke fijne manier jouw omgeving kunt aangeven wat zij voor jou kunnen doen zonder dat ze jou met hun vaak goedbedoelde opmerkingen pijn doen zonder dat ze er zelf erg in hebben. Daarnaast help ik jou te leren hoe je op liefdevolle manier goed voor jezelf kunt zorgen dat jouw stilgeboren kindje of vruchtje dat verloren is er op een fijne zachte manier altijd in jouw leven zal zijn.

Stellen

Recent ben ik gestart met stellen begeleiding. Door de gesprekken krijgen zij handvatten zodat zij elkaar niet verliezen. Het verlies kan zo overweldigend zijn dat een ieder al genoeg aan zichzelf heeft en dan is er ook nog het verdriet als stel. In gesprek met 2:1 komen vele zaken aan bod en geef ik jullie handvatten om met elkaar in gesprek te blijven.

Ik nodig je graag uit om je onmachtige gevoelens die je hebt – als moeder óf vader die recent een kindje heeft verloren (miskraam of stilgeboorte) – om te gaan zetten naar levenskracht en weer echt zin in het leven. Misschien herken je je niet in pure onmacht en voelen woorden als intens verdriet, machteloosheid, ongeloof passender.

Als moeder of vader van een stilgeboren kindje heb je te maken met intens verdriet. Ook zie je je partner worstelen en je wilt graag iets doen. Alleen heb je zelf ook gevoelens  van onmacht, radeloosheid, boosheid.

Als partner – van een vrouw die een miskraam heeft gehad – voelt een miskraam vaak abstract en ver van je afstaan. Daar waar de vrouw nog lange tijd last heeft van lichamelijke ongemakken – een ontzwangerend lichaam, vloeien, vermoeidheid – is het voor de partner anders. Die heeft de lichamelijke veranderingen niet gevoeld en heeft te maken met emoties om het verlies van het vruchtje.

Hoe pak ik dit aan? Wat kan ik zelf doen?

Ik ben er voor moeders én vaders om hen weer in hun kracht te zetten na een heftige gebeurtenis als stilgeboorte. Als ervaringsdeskundige help ik hen om dat gevoel van pure onmacht om te buigen naar levenskracht. Hierdoor kun je jouw leven oppakken en je omgeving aangeven waar en hoe zij jou kunnen helpen.

Je krijgt tijdens onze gesprekken voldoende handvatten om de draad van je leven op te pakken. Het gevoel van pure onmacht zetten we  om naar kracht én liefde zodat jij niet langer het gevoel hebt dat je leven nooit meer prettig zal zijn. Vaak weten we alleen niet hoe we de draad in ons leven op kunnen pakken. Je wordt zo overweldigd door het verlies van je baby.

De ervaring van een stilgeboorte of miskraam kan je leven ook veel brengen

gevoel van onmacht aanpakken

Heb jij het gevoel dat…

Je omgeving jou niet begrijpt als het gaat om de emoties die jij hebt omdat je een miskraam of stilgeboren baby hebt? Je bent ontzettend ‘hard’ bezig om je leven weer op de rit te krijgen, maar beseft dat de omgeving niet écht begrijpt wat jij doormaakt. Ze hebben het niet zelf meegemaakt. Het verdriet en gemis moet na een bepaalde periode maar ‘gewoon’ over zijn? Terwijl jij weet dat het gemis nooit weggaat, ook de liefde voor je kindje blijft altijd aanwezig.

Je wilt graag de erkenning voelen. Want je bent wel vader of moeder geworden door jullie stilgeboren baby.  Je weet niet wat je kunt doen om je omgeving duidelijk te maken waar je behoefte aan hebt en dat frustreert.

Het zou zo maar kunnen dat mensen in jouw omgeving jou graag willen helpen, maar dat het hen niet lukt om tot je door te dringen en jij niet aan kunt geven wat je nodig hebt. 

Je vindt het lastig hulp te vragen, omdat je er zelf soms ook geen woorden aan kunt geven waardoor je je vaak alleen en eenzaam voelt. Het doet hartverscheurend pijn.

Het is tijd om te zeggen wat je nodig hebt

Ik geloof dat elke ouder die een miskraam of stilgeboorte heeft meegemaakt recht heeft op warmte, liefde én een luisterend oor.

Ik geloof ook dat het voor de omgeving lastig kan zijn om er op een juiste manier te zijn, maar het kan écht.

Ik geloof ook dat als er een wil is er voor iedereen erkenning en herkenning is.

Alleen werkt rouwen voor iedereen net weer iets anders.

De ene vader of moeder heeft een luisterend oor nodig en wil het meegemaakte keer op keer vertellen.

Terwijl de andere ouder juist gebaat is bij hulp in doe-dingen.

Ik kijk daarom altijd naar de persoon. Na een paar zinnen met elkaar gesproken te hebben zie ik waar de pijn ligt en wat er nodig is om datgene te vragen waardoor de erkenning en herkenning er komt die zo nodig is bij een stilgeboorte en miskraam. Want elke ouder van een stilgeboren kindje verdient die erkenning en herkenning.

Terwijl jij bezig bent met je afvragen hoe je  je omgeving om hulp kunt vragen, ligt de oplossing binnen handbereik

de-helpende-hand-aanreiken

het resultaat

Als moeder van een miskraam en vervolgens twee stilgeboren jongens Tom (2006) en Tim (2007) heb ik zelf een intensief verwerkingsproces doorlopen. Door deze ervaring kan ik nu jou op weg helpen.

Wat levert dit jou of jullie op?

  • Erkenning en herkenning van het verdriet en het verlies waar je doorheen gaat vanuit eigen ervaring.
  • Alles mag er zijn in jouw/jullie proces, want iedereen rouwt op zijn eigen wijze. Je hoeft je niet groot te houden.
  • Kunnen delen over wat er in je leeft, wat je bij je omgeving niet kwijt kunt.
  • Handvatten hoe je gemakkelijker kunt aangeven in je omgeving wat zij voor je kunnen doen.
  • Meekijken – in het moment – wat praktisch toegepast kan worden in het weer grip krijgen op je eigen leven.
"

De investering in jezelf voor drie gesprekken is EUR 297,00 incl BTW.

"

De investering als stelvoor drie gesprekken is EUR 497,00 incl BTW.

Soms wil je werkgever hier ook mee betalen aan het proces waar jij doorheen gaat. Je zou het aan hem kunnen voorleggen.
Vaak is er bij bedrijven budget voor dit soort oplossingen. Je werkgever kan in dat geval de BTW terugvragen.
Die is er ook bij gebaat dat jij op een prettige en fijne manier jouw levenskracht weer terugvindt.

desiree-van-nieuwenhoven

Wie is desirée

Ik ben Desirée van Nieuwenhoven, moeder van twee stilgeboren prachtige baby’s. Mijn zoontjes kregen bij hun geboorte de namen Tom en Tim. Mijn kindjes zijn overleden omdat de zwangerschapsziekte HELLP zich vroeg aandiende. Het verliezen van Tom en Tim is voor mij levensbepalend geweest. Het heeft mij veel inzichten gegeven om met andere kijk naar de wereld te kijken.

Mijn missie is het onmogelijke mogelijk te maken: het taboe te doorbreken op het vaak zelfopgelegde zwijgen rondom stilgeboorte. Elke ouder die dit meemaakt moet zich gehoord en gezien voelen. Zij verdienen allemaal erkenning dat zij ouders zijn geworden.

bekend van
leeuwarder-courant
de-krant
oogtv
rtvdrenthe
villa-vdb
dvhn
de-telegraaf
groningerkrant
de-stentor
actiefonline